Ongelofelijk wat er nu allemaal om ons heen gebeurt. Een wereldvreemde werkelijkheid die we met geen mogelijkheid konden voorzien. Talloze nieuwsberichten, een premier die ons toespreekt. Een nieuwe manier van omgaan met situaties en met elkaar, dat is waar het nu om draait. Waar de een z’n hoofd met gemak koel houdt, kan een ander maar moeilijk rust vinden in deze bizarre tijd. Een goede ademhaling kan dan een wereld van verschil maken en je net dat moment van zorgeloosheid geven. Zodat stress, al is het maar voor even, verdwijnt.
De voordelen van een juiste ademhaling Een paar weken geleden deelde ik al met jullie het bericht over het belang van een goede ademhaling. En na het lezen van het boek van Koen de Jong ben ik helemaal overtuigd. Een juiste manier van ademhalen doet veel meer voor je. Veel meer! Ik was er altijd al op gebrand dat een drinkpauze inlassen en even de tijd nemen om op adem te komen bij mijn trainingen zorgt voor een optimaal herstel tijdens het sporten. Nu blijkt dat het veel meer positieve effecten heeft. De voordelen uit het boek even op een rij: - Betere nachtrust - Afvallen (door een betere stofwisseling) - Meer aandacht & focus - Betere sportprestaties - Sneller herstel tijdens het sporten - Minder hoofdpijn na het sporten
Sneller herstellen Over dat sneller herstellen tijdens het sporten wil ik hier dieper ingaan. De juiste ademhaling is een essentieel onderdeel binnen een (high intensity) sporttraining. Het is algemeen bekend dat je met een bewuste en gestuurde ademhaling het stressniveau in je lichaam kunt reguleren. Maar daarnaast zorgt het ook voor: > een betere zuurstoftoevoer naar je spieren, > een sneller herstel binnen je training en daardoor meer energie. Tijdens het sporten vraagt je lichaam dus om meer zuurstof. Je gaat dieper en sneller ademhalen en kunt zelfs buiten adem raken. En dat is niet goed. Je bent dan veel te ver gegaan. Een bewuste manier van ademhalen tijdens het sporten levert energie op. Belangrijk om hier dus echt bij stil te staan! Hoe gaat dat snellere herstel precies in z’n werk? Het zit zo:
Bewustwording & oefenen Oefenen? Ja, oefenen. Gelukkig is ademhalen iets dat we zelfstandig kunnen vanaf onze geboorte. Nu kan het zo zijn dat je van nature te kort en te snel ademhaalt. Tijdens mijn intake check ik dan ook de wijze waarop je ademhaalt door te kijken naar je middenrif en het tussenschot te meten dat zich daar bevindt. Op basis daarvan gaan we tijdens de training ook aan de slag met je ademhaling. Alvast oefenen? Ga op de grond liggen en adem in door je neus (6 seconden), stuur door naar je buik en houd je adem daar even vast (4 seconden) en blaas langzaam & rustig weer uit (8 seconden). Als je dit vaker toepast, zul je zien dat je je ademhaling steeds bewuster gaat sturen en meer zuurstof binnenkrijgt. Je wordt er ook nog eens meer ontspannen van!
Meer zuurstof Door een bewustere ademhaling en de oefening hierboven te herhalen, gaat er meer zuurstof naar je spieren. Ook gaat na een inspanning en daarna focus op je ademhaling je hartslag sneller naar beneden. Je lichaam schakelt dan over van het actieve zenuwstelsel (sympatisch) naar het parasympatische zenuwstelsel. Dus van sportieve inspanning naar herstel en rust.
Langer uitademen Door tijdens het sporten tussendoor bewust met ademhaling bezig te zijn en dus op die manier je hartslag te vertragen en sneller te herstellen, heeft direct een positieve invloed op je energiepeil. Een flinke ademteug nemen is belangrijk, maar lang uitademen is essentieel! De verhouding koolzuurgas & zuurstof moet in balans blijven. Door kort en snel in- en uit te ademen, raakt deze balans verstoord. Met een lange uitademing voer je afvalstoffen af en is je lichaam weer vrij voor een nieuwe zuurstofboost bij de volgende inademing.
Dagelijkse routine
Door je ademhaling dagelijks volgens bovengenoemde methode te oefenen, ga je er niet alleen bewuster mee om, maar ben je ook meer in het nu. Je hebt aandacht voor het moment. Bovendien zorgt het voor minder (gehaaste) ademhalingen per minuut en creëer je pauze tussen de ademhalingen in. Het zorgt dan niet alleen tijdens sport voor een beter herstel, maar brengt ook meer rust in je dagelijkse leven. Een aangename pauze dus. Die je vast wel kunt gebruiken met de huidige onrust in de wereld.
Voor meer informatie bel of mail mij gerust. Ik wens iedereen veel sterkte in de komende tijd met een goede gezondheid. Houd mijn LinkedIN in de gaten voor online trainingen!
Commenti