top of page

Wat is HRV?

Hartslag variabiliteit (HRV) is een nauwkeurige, niet-invasieve meting van het autonome zenuwstelsel (ANS) - dat op alles reageert: hoe u traint, herstelt, eet, slaapt en stress ervaart.


In tegenstelling tot de basis hartslag (HR) die het aantal hartslagen per minuut telt, kijkt HRV veel nauwkeuriger naar de exacte veranderingen in de tijd tussen opeenvolgende hartslagen (ook inter-beat intervallen, RR-intervallen, NN-intervallen, enz. genoemd).


Door dagelijks korte HRV-metingen te volgen, leren de algoritmen hoe uw "normale" ANS-patronen eruit zien, helpen u inzicht te krijgen in uw zenuwstelsel, stress en herstelactiviteit en begeleiden u vervolgens automatisch bij het verbeteren van die patronen in de loop van de tijd.


Het sympathische zenuwstelsel regelt de "vecht- of vluchtreacties" van uw lichaam als reactie op interne of externe stressoren. Het stimuleert de bloedglucose (om je spieren van brandstof te voorzien), pupilverwijding (om tijgers beter te zien), vertraagt ​​de spijsvertering/peristaltiek (om energie te concentreren op het huidige gevaar) en verhoogt de hartslag (om te zorgen voor voldoende bloedcirculatie om te rennen of te vechten). De SNS wordt ideaal geactiveerd om stresssituaties op korte termijn te overwinnen, zoals rennen voor een tijger of vechten tegen een indringer. Maar dezelfde reactie treedt ook op als je sport, uitdagende mentale taken uitvoert, ruzie krijgt of zelfs een Kickstarter start :).


Het parasympathische zenuwstelsel regelt de "rust- en verteringsreacties" van uw lichaam en wordt geassocieerd met herstel. Parasympathische activering bespaart energie, vernauwt de pupillen, bevordert de spijsvertering en vertraagt ​​de hartslag. De PSNS is bedoeld om te helpen bouwen voor de lange termijn en is nodig om sneller, sterker en gezonder te groeien.


De SNS en PSNS besturen dezelfde organen met tegengestelde effecten. Beide takken werken altijd en beide zijn nodig om de homeostase (balans of evenwicht) in je lichaam te handhaven. Met elke hartslag zegt je zenuwstelsel "vertragen - versnellen" op basis van feedback van al je zintuigen, emoties, enz.


Een gezond zenuwstelsel heeft een gebalanceerde maar sterke push en pull tussen het sympathische en parasympathische systeem.


Heart Rate Variability is an accurate, non-invasive measure of the ANS and the balance between the SNS and PSNS systeem.

Ik heb zojuist een kleine voorraad van een professionele orologe (geen Polar, Garmin, etz) besteld die HRV meet en die je hartslagzones aanpast aan je hrv.

Het betekent dat u kunt trainen volgens uw dagelijkse conditie!


Zou je er graag een willen hebben? Reserveer nu je orologe met een whatsapp bericht!

0645402875

Comments


bottom of page