top of page

Simpel maar methodisch werken aan jouw gezondheid!

Elke dag ontvangen we veel informatie, goed en minder goed, wat uiteindelijk zoveel verwarring schept en in plaats van ons te helpen ons nog meer te stressen!

Wat is de theorie die alle problemen met lichamelijke en geestelijke gezondheid oplost?

Naar mijn mening is er geen goede of foute theorie (omdat ze allemaal gericht zijn op het verbeteren van de kwaliteit van leven), maar ieder van ons is speciaal (met een specifiek DNA en levensstijl ), dus het is belangrijk om te begrijpen wat voor jouw systeem werkt.

Hieronder deel ik resultaten van onderzoek en persoonlijke ervaringen met je!

Ik ga altijd uit van de basis: waar is het menselijk lichaam van gemaakt?
Elementen zoals: waterstof, zuurstof, koolstof, stikstof, calcium, fosfor, zwavel en natrium.

Stap 1: Vandaar de eerste inname: neem voldoende en kwalitatieve Water en Zuurstof!

Hoe?

  • Drink de hele dag door (ongeveer 30 ml water x kg)

  • Oefen ten minste eenmaal per dag gedurende 10 minuten middenrifademhaling (ook wel buikademhaling genoemd, waarbij de maag, buikspieren en middenrif betrokken zijn. Dit betekent dat het middenrif elke keer dat de lucht binnenkomt actief naar beneden wordt gedrukt. Op deze manier vullen de longen zich meer en hebben we een optimale verhouding tussen zuurstof en kooldioxide in het lichaam)

Stap 2: Voeding | We zijn allemaal energieproducerende en consumerende organismen, daarom moeten we, naast ademen en water drinken, ons systeem voeden!

Hoe?

Door voedingsstoffen, die zijn onderverdeeld in twee categorieën: macronutriënten en micronutriënten. De eerste groep omvat koolhydraten, eiwitten, vetten, water en alcohol (de eerste vier essentieel voor een optimale gezondheid), terwijl vitamines en mineralen tot de tweede groep behoren.

Het is belangrijk om een ​​concept te begrijpen: als we het lichaam voeden met de juiste materialen (kwaliteit), in de juiste hoeveelheden (dosagio) en op het juiste moment (seizoensgebonden), komt alles goed (je kunt het op de lange termijn zien : leeftijd); maar als we deze richtlijnen niet beginnen te respecteren, riskeren we elementen in ons lichaam in te brengen die in plaats van voeden... onze cellen in moeilijkheden brengen!

Lijkt simpel toch? Toch niet!!!!

De Wereldgezondheidsorganisatie bevestigde in 2021 dat 50% van de volwassenen en 30% van de kinderen in de wereld overgewicht heeft.

Later bevestigde WGO de relatie tussen:

  • ondervoeding,

  • overgewicht,

  • ziekten: cardiovasculaire aandoeningen (voornamelijk hartaandoeningen en beroertes), diabetes, aandoeningen van het bewegingsapparaat (vooral osteoartritis), sommige kankers (waaronder endometrium, borst, eierstok, prostaat, lever, galblaas, nier en colon).


Laten we ons concentreren op 3 factoren: kwaliteit, kwantiteit, seizoensgebondenheid

Voedselkwaliteit | voorbeeld 1: Ik ben dol op pasta!

Mijn systeem heeft koolhydraten nodig en er zijn verschillende bronnen: pasta, rijst, aardappelen, granen, fruit, brood, enz.

Maar deze "voedingsmiddelen" hebben verschillende voedingswaarden, verschillende glycemische index en verschillende glycemische lading.

De glycemische index (GI) vertegenwoordigt het vermogen van koolhydraten in voedsel om de bloedsuikerspiegel te verhogen (een waarde die de hoeveelheid glucose in het bloed aangeeft). Als het gaat om de glycemische index, is het ook erg belangrijk om het concept van glycemische belasting te specificeren. Deze parameter wordt verkregen door de glycemische index van een bepaald voedingsmiddel te relateren aan de gemiddelde portie. Om niet aan te komen en de bloedsuikerspiegel en eetlust onder controle te houden, is de hoeveelheid van wat je eet daarom belangrijker dan de glycemische index van de individuele voeding. Het heeft geen zin om sommige voedingsmiddelen uit uw dieet te houden omdat ze een hoge glycemische index hebben, het is eenvoudigweg voldoende om een ​​evenwichtige relatie met voedsel te hebben en excessen te vermijden.

Advies: eet alles en met variatie; waar en indien mogelijk rechtstreeks bij de producent kopen, vermijderen kant-klaarmaaltijden.

Hoeveelheid en tijd | voorbeeld 2: Ik hou van koffie!

Zolang ik 1-2 espresso's drink, in een periode tussen 6:00 en 16:00, zal mijn lichaam er baat bij hebben (voorkomt Alzheimer en Parkinson, beschermt de lever en hersenen en andere voordelen).

Als ik echter in plaats van 2 drink 5, in een tijdsinterval tussen 6:00 en 22:00, heb ik de negatieve effecten: verstoring van het herstelsysteem, hyperactiviteit, enz.

Advies: eet en drink met plezier en met mate (vermijd een vol gevoel!), vermijd alcohol en met toegevoegde suiker.

Seizoensgebondenheid | voorbeeld 3: Ik ben dol op aardbeien met kerst!

Consumeer voedingsmiddelen volgens de natuurlijke cyclus van de seizoenen, geniet van voedingsmiddelen die authentieker zijn, met de hoogste concentratie aan beschermende stoffen en verklein het risico op het binnenkrijgen van meststoffen, die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid.

Onze voedingsbehoeften zijn niet altijd het hele jaar door hetzelfde, maar afhankelijk van het seizoen kan ons lichaam verschillende vitamines, sporenelementen en minerale zouten nodig hebben. De natuur biedt ons alles wat we nodig hebben voor ons welzijn. In de zomer heeft ons lichaam echter meer hydratatie nodig, omdat door de hoge temperaturen het zweten toeneemt en we het risico lopen in uitdroging te raken. Hier worden we geholpen door voedingsmiddelen die rijk zijn aan water, zoals watermeloen, meloen, perziken, tomaten, paprika's, courgettes en aubergines, die ook een goede hoeveelheid carotenoïden bevatten, antioxidanten die onze huid beschermen tegen de zonnestralen.

In de herfst stelt de natuur ons dus in staat om ons voor te bereiden op de lange en koude winter, waardoor we zeer voedzame producten krijgen zoals appels, peren, aardappelen, kastanjes, pompoenen, dadelpruimen, rijk aan koolhydraten en eiwitten om te gebruiken als reserve in de winter. Gedroogd fruit rijpt ook, dat ons naast vitamines en sporenelementen ook een flink aandeel essentiële vetzuren biedt.

Daarom maakt het respecteren van de seizoensinvloeden van voedsel deel uit van de reis die voedseleducatie wordt genoemd en is het de basis voor een blijvend en echt voedingspad van verandering.

Tips: Print de foto van seizoensproducten of bezoek de experthometips; eet de producten volgens hun seizoensinvloeden.



Stap 3: Lichamelijke activiteit (we hebben het niet over conditietraining!)

Hier zijn we, het is tijd om te praten over fysieke activiteit (geen conditionering maar pure fitheid).

Voors en tegens: Google of vraag uw arts.

Wat we ook graag doen (wandelen, motorcross, zwemmen, tennis, golf, hockey, tafeltennis, etc..) het is belangrijk om een ​​routine van lage intensiteit te hebben!

Waarom een ​​routine? Omdat het ons helpt blessures te voorkomen, het herstel van stress vergemakkelijkt en de neuromotorische activiteit stimuleert.


Hoe aan de slag?

1 - Planning: neem je agenda bij de hand en plan nu minimaal 2 afspraken per week (met wekker), voor de komende 4 weken.

2 - Duur: 25min - 45min.

3 - Intensiteit: de juiste voor uw lichaam, niet te gemakkelijk (anders verliezen we de prikkel), niet te moeilijk (anders riskeren we het op te geven).

4 - Wat voor soort activiteit? Het ideaal is een combinatie van oefeningen die stimuleren:

  • het cardio-respiratoire systeem (hart, longen),

  • het zenuwstelsel (proprioceptie, coördinatie en evenwicht),

  • het bewegingsapparaat (pezen, spieren, botten).

Voorbeeld van een routine met lage intensiteit:

Activering (de eerste 10 minuten)

Oefeningen voor stabiliteit (5min): plank met rotaties, berenkraai, alternerende stap met opgetrokken knieën

Mobilisatie (5min): squats, lounges lopen, heuprotaties, torsorotaties, armrotaties, nekrotaties.

Cardiorespiratoire training (10min - 20min)

Wandelen (3 min) afgewisseld met drill of plyometrische oefeningen (1 min)

Buikademen (5min)

Ik herinner u eraan en benadruk dat deze routine de volgende doelen heeft: blessures voorkomen, herstel van stress vergemakkelijken en neuromotorische activiteit stimuleren.


Wil je oefeningen zien die je thuis kunt doen (van verschillende intensiteit)? https://www.iamrelentless.nl/gratis-workout

Wil je investeren in je mentale en fysieke gezondheid? Neem contact met ons lifestyle coach op https://www.iamrelentless.nl/contact


COMMIT SUCCEED REPEAT


Ref: worldhealthorganisation, voedselzandloper, nutriviva, health, issa, epicentro, mypersonaltrainer, experthometips.



bottom of page